Deze handleiding dient ter ondersteuning bij het geven van screenings- en vaccinatieadviezen voor immuungecompromitteerde patiënten. Door voor start immuunsuppressie, of bij diagnose van een afweerstoornis of ziekte die hiertoe leidt, te beoordelen of er een indicatie is voor screening op (latent) aanwezige infecties, toediening van medisch geïndiceerde vaccins of antimicrobiële profylaxe kan het infectierisico bij deze patiënten worden verlaagd.
Deze handleiding is bestemd voor alle zorgverleners die patiënten behandelen die immuungecompromitteerd zijn of dat gaan worden.
Het initiatief van deze richtlijn komt voort uit het ‘immunostart project’; een SKMS (Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten) kwaliteitsproject met als doel de preventieve zorg voor patiënten met een afweerstoornis te verbeteren. De handleiding is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers van o.a. verschillende beroepsbelangenverenigingen, namelijk de NIV (interne geneeskunde), NVVH (hematologie), NVII (infectieziekten), NVMDL (maag-, darm- en leverziekten), NVR (reumatologie), NVvAKI (allergologie/immunologie), LCR (landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering) en het RIVM.
De adviezen in deze handleiding zijn zo veel mogelijk gebaseerd op Nederlandse richtlijnen van de betreffende beroepsverenigingen. Voor de onderwerpen waar een duidelijke Nederlandse richtlijn ontbrak, is gebruik gemaakt van Europese en internationale richtlijnen.
NB: deze website is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld op basis van de huidige richtlijnen. Het is echter mogelijk dat de aangeboden informatie op enig moment verouderd of niet meer juist is. Immunostart kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze website.
Voor patiënten met asplenie wordt verwezen naar de richtlijn ‘asplenie’ van het LCI-RIVM.
Versie: februari 2023
Auteurs: werkgroep Immunostart project.
Commentaar op deze handleiding kan gemaild worden via het contactformulier op deze website.