Het immunostart project is een kwaliteitsproject met als doel de preventieve zorg voor immuungecompromitteerde patiënten te verbeteren, d.m.v. vaccinatie, screening en profylaxe, om zo ernstige infectieuze complicaties te voorkomen.
Het project is geïnitieerd door de afdeling infectieziekten uit het UMCU. Met het project is beoogd gekende barrières in deze zorg aan te pakken zoals het ontbreken van een praktisch toepasbare handleiding en problemen met de vergoeding van vaccins. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een specialisme overstijgende handleiding die u terugvindt op deze website. In deze handleiding zijn adviezen van bestaande richtlijnen op een handzame wijze gebundeld voor gebruik in de spreekkamer. Ook is er patiëntinformatie beschikbaar gesteld. Tenslotte zijn door samenwerking met de NZA binnen het project, de vergoedingsproblemen van vaccins gegeven binnen het ziekenhuis vanaf 1 januari 2024 verholpen.
Immunostart zal zich de komende tijd richten op het verbeteren van de samenwerking tussen de eerste, tweede en derde lijn door duidelijke afspraken te maken over verantwoordelijkheden van deze preventieve zorg tussen de betreffende zorgverleners.
Het Immunostart project is gesubsidieerd vanuit SKMS gelden en gecoördineerd vanuit de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Het betreft een samenwerking tussen de NIV, Nederlandse vereniging voor Hematologie (NVVH), Nederlandse vereniging voor internist-infectiologen (NVII), Nederlandse Vereniging van MDL-artsen (NVMDL), Nederlandse Vereniging voor Nefrologie (NFN), Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI), Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), patiëntvereniging ‘Crohn & Colitis NL’ en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).